Cât costă întreținerea pe an a unei fose septice?

Varianta ieftină: 80 de lei (~ 16 euro) pe an. Atâta costă la Merlin un pachet de activator biologic cu 54 de plicuri pentru fose septice. Adică bacterii care se ocupă de descompunerea materiei ce ajunge în fosă.

Varianta scumpă: câteva sute de lei la 2-4 ani pentru firma care va desfunda țevile de drenaj. Cine are fosă și nu pune periodic (săptămânal) plicul cu bacterii riscă înfundarea țevii riflate prin care se drenează supraplinul fosei.

Și de ce se întâmplă asta?

Populația de bacterii din fosă nu este atât de mare încât să facă corect descompunerea fără să fie completată periodic cu acești bioactivatori. Dacă sunt prea puține bacterii „bune” în fosă, materia grea va pluti la suprafață și va trece din fosă în țevile de drenaj, cele care au mici găuri prin care se drenează lichidul supraplin al fosei. În câteva luni de neatenție acele găuri se astupă și materia grea din fosă va ajunge să înfunde țevile de drenaj. Cum vă veți da seama că este o problemă? Nu mai coboră apa din vasul de toaletă după ce e trasă. Sau picură prin beci la îmbinările țevilor de evacuare ape menajere.

Și cu bacterii puse regulat e sigură treaba?

E mult mai bine decât fără, aia e clar. Totuși, pentru siguranță, trebuie să verifici țeava de evacuare din fosă, să te asiguri că pe acolo trece doar lichid, nu și materii grele. Idea ar trebui să ai un cămin de vizitare/verificare pe traseul de evacuare cu un capac accesibil, pe care să-l verifici o dată pe lună. Plicul de bacterii săptămânal și verificarea lunară a căminului o să te scutească de bătăi de cap mult mai mari.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *